Wysłany: 2009-02-03, 15:49 Maserati MC12 Corsa
Chyba jeszcze nikt na tym forum nie napisał o Maserati MC12 Corsa, więc ja to zrobię, ponieważ jest genialny!!
Został zbudowany na podwoziu Ferrari Enzo, ale jest od niego znacznie większy...
W założeniu jest to samochód wyścigowy przeznaczony dla prywatnych właścicieli. Jest bezpośrednim rozwinięciem Maserati MC12 GT1, które wygrało Puchar Konstruktorów w 2005 FIA GT.
Maserati jest odpowiedzialne za utrzymanie i konserwację samochodów, można poruszać się nimi jedynie podczas specjalnych "track days", spowodowane jest to brakiem homologacji na poruszanie się po drogach publicznych oraz udział w oficjalnych wyścigach.
Powstało jedynie 12 sztuk tego wspaniałego bolidu, z czego tylko 1 (po przeróbkach) uzyskała homologację drogową.
Dane techniczne wersji z homologacją:
Nadwozie: Dwumiejscowe coupé, długość x szerokość x wysokość 4990 x 2096 x 1090 mm, rozstaw osi 2800 mm, masa własna 1150 kg.
Zawieszenie przód/tył: niezależne zawieszenie kół z podwójnymi wachaczami poprzecznymi, amortyzatory uruchamiane w układzie Pushrod, stabilizator, hamulce tarczowe
opony przednie: 295/30 ZR 19 Dunlop SP Sport Maxx
opony tylne: 345/35 ZR 19 Dunlop SP Sport Maxx
Silnik: V12 5999cm3, dwa wałki rozrządu w głowicy na każdy rząd cylindrów (napęd łańcuchowy), moc maksymalna 700 KM przy 8000 obr/min (w wersji bez homologacji jest 755 rumaków), maksymalny moment obrotowy 740 NM przy 5500obr/min
Napęd: na tylne koła, przekazywany przez 6-biegową, sekwencyjną skrzynię biegów.
Osiągi: przyspieszenie 0-100 km/h w 3,4
prędkość maksymalna 330 km/h
Cena: ok. 1 400 000 euro
Polecam artykuł o "drogowym" egzemplarzu: Maserati MC12 Corsa jest tam też kilka na prawdę dobrych fotek
Na wikipedi można znaleźć wiele cennych infromacji na temat Maserati MC12 i MC12 Corsa
Wysłany: 2009-02-03, 19:38
Artykuł jest chyba z przed roku...
Jak zobaczyłem dział inne supersportowe auta i obok markę Maserati, to od razu sobie przypomniałem MC12 Corsę, i stwierdziłem, że jeśli inni jeszcze o nim nie wiedzą, to muszę im przedstawić to cudeńko
o tak wspaniałym wozie po prostu nie wolno nie wiedzieć
już zbieram kasę... jak tylko kupię sobie mnóóóóóóóóóóóóstwo Lambo (prawie każdy model w kilku egzemplarzach) to się zabiorę za Maserati
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum